Son Yazılar

İstanbul İçli Köfte

İstanbul İçli Köfte Nedir? İçli Köfte, bulgurun hamur hale getirilerek içinin doldurulması ile elde edilen geleneksel bir köfte çeşididir. Türk mutfağında “İçli Köfte” ya da “Oruk” adıyla sıkça kullanılmaktadır. İçli köfte aslen Levant mutfağına aittir. 18. yy da üretildiği bilinmektedir. Günümüzde dünyanın her yerinde afiyetle yenmektedir. Bu yemeğin bölgesine ve yöresine bağlı olarak farklı isimleri bulunmaktadır. Kıbbe, Dolgulu Köfte veya Oruk nu isimlerden sadece bazılarıdır. Levant kültürüne sahip Suriye, Lübnan, Ürdün, Mısır İsrail ve Filistin gibi ülkeler İçli Köftenin dünya mutfağına yolculuk etmesinde önemli rol oynamıştır. Levant bölgesinden dünyaya göç eden insanlar bu yemeği diğer ülkelerle de tanıştırmış ve popülerleşmesini sağlamıştır. Bugün bu yazımızda İstanbul İçli köfte nedir? Nasıl yapılır? Malzemeleri Nelerdir? gibi soruları yanıtlamaya çalışacağız. Hazırsanız başlayalım…

İçli Köfte Nedir?

içli köfte

Levant bölgesinde ortaya çıkan İçli Köfte, bulgur, soğan, dana, koyun ya da keçi eti ile üretilen bir yemektir. Bulgurun hamur hale getirilerek içinin doldurulması ile elde edilen geleneksel bir köfte çeşididir.Ülkemizde İçli Köfte sıklıkla 2 çeşitte yapılır. Doğduğu topraklarda ise bir çok farklı versiyonu bulunmaktadır. Patates ile üretilen çeşitleri çok popülerdir. Dilimizde farsça kökenli kofta kelimesinden türeyerek içli köfte ismini alan bu yemek, Arapça’da yuvarlak, top anlamını taşıyan kubbe kelimesinin zaman içerisinde değişip kibbe ismini almasıyla son halini almıştır.Türk yemek kültüründe özellikle Çukurova bölgesinde Adana, Antakya ve Gaziantep sofralarında üretilmektedir.

İçli Köfte Nasıl Yapılır?

İçli Köfte çok lezzetli bir yiyecektir ancak yapımı da bir o kadar zordur. Oldukça teknik bilgi isteyen bu yemeği hazırlarken,  pratiğimiz olmadığı için  zorlanabiliriz. Bu konuda Asiya’dan yardım alabilirsiniz. Sizin için en lezzetli İçli Köfteleri hazırlayıp adresinize gönderiyoruz…

Dilerseniz malzemeleri inceleyerek nasıl yapıldığına bakalım!

Malzemeler

  • Yarım su bardağı irmik
  • 1.5 su bardağı köftelik bulgur (ince bulgur)
  • 1 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz

İç harç için,

  • 250 g dana kıyma (isteğe göre koyun ya da keçi eti de olabilir)
  • 3 Adet soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 100 g ceviz
  • isteğe göre kırmızı biber veya karabiber

Hazırlanış

üsküdar içli köfte

1.) Öncelikle soğanları doğrayın ardından tavaya sıvı yağ ekleyip pembeleşinceye kadar yavaş yavaş kavurun.

2.) Sonrasında kıymayı ve salçayı tencereye alın üzerine biraz su ekleyip kısık ateşte iyice kavurun.

3.) Kavurduktan sonra tencerenin içerisine doğradığınız maydanozu, cevizi, baharatları ve tuzu ekleyin. Ocağın altını kapatıp dinlenmeye bırakın.

4.) Boş bir kap alın içerine ince bulgur ve bir bardak soğuk su ekleyin.

5.) Bulgur bir süre sonra suyunu çekmeye başlayacaktır. Bulgur suyu çektikten sonra Salça, baharatlar ve tuz eklenip 10-15 dakika kadar yoğurun.

6.) Sonrasında içerisine un ekleyip birkaç dakika daha yoğurun

7.) Hamuru cevizden biraz büyük bezelere ayırın. Bezeleri alıp başparmağınızla içini açın ve iç harcı koyun. Ara ara elinizi ıslatarak hamura şekil verin.

8.) Şekil verdiğiniz içli köfteleri bir bardak kızgın yağda kızartın. İçli Köfteleriniz servise hazır!

 

İçli Köfte Besin Değerleri

Kıyma, ceviz ve çeşitli baharatlardan oluşan bu lezzetli yemeği, her ne kadar sık sık yemediğimiz bir yiyecek olsa da  besin değerlerini merak etmemiz oldukça normal! Buna göre,

  • 100 gr. içli köfte, 32 gr. karbonhidrat içerir.
  • 100 gr. içli köfte, 10 gr. protein içerir.
  • 100 gr. içli köfte, 7 gr. yağ içerir.

İçli Köfte kalori miktarı ise şu şekildedir;

  • 1 porsiyon kızarmış içli köfte: Orta büyüklükte bir porsiyonu 350 kaloridir.
  • 1 porsiyon haşlanmış içli köfte : 330 kcal
  • 1 tane içli köfte: 120 kcal.
  • 1 tane içli köfte: 90 kaloridir.

İstanbul İçli Köfte Hazırlanışı diğer yemeklerden daha zor ve zahmetli olsa da lezzeti ile tüm yorgunluğu unutturmaktadır.

Eğer zamanınız yoksa ve ev yapımı lezzetli İçli Köftelerden yemek istiyorsanız Üsküdar’daki şubemize gelerek veya Asiya Mantı üzerinden kolayca sipariş verebilirsiniz. Üsküdar İçli Köfte, İstanbul İçli Köfte, Sarma, Mantı, Üsküdar Mantı, Kadıköy Mantı, İstanbul Anadolu Mantı için sipariş verebilirsiniz. Geleneksel lezzetlerimiz; İçli Köfte, Etli yaprak sarma,  Kayseri Mantısı, Sinop Mantısı, Saray Mantısı, Piruhi Mantı veya diğer mantıları Asiya’da bulabilirsiniz. İstanbul’da sarma yemek isterseniz şubelerimize bekleriz…

Bu yazımızda İstanbul İçli Köfte? bunu inceledik. Makalelerin devamını blog sayfamızda bulabilirsiniz veya sosyal medyadan bizi takip edebilirsiniz.

 

 

Yorum Yapın

Your email address will not be published.