Son Yazılar

Saray (Üçgen) Mantısı Nedir? Ümraniye Mantı

Saray (Üçgen) Mantısı Nedir? Ümraniye Mantı Saray Mantısı, adından da anlaşılacağı üzre Osmanlı Saray Mutfağında üretilmiş, yapısı bozulmadan günümüze kadar ulaşmış nadir mantı çeşitlerinden biridir. Saray Mantısı bol bol et kullanılarak ve özel baharatlar kullanılarak üretilmektedir. Osmanlı döneminde Saray Mantısını en çok seven padişah Fatih Sultan Mehmet Han’dır. Rivayetlere göre Fatih Sultan Mehmet döneminde haftada 3 kez mantı çıkarmış. O dönemlerde gördüğü ilgi ile popülerleşmiş ve günümüze kadar ulaşmış. Şimdilerde Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alan Saray (üçgen) mantısının 600 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Hadi Saray (Üçgen) Mantısı nedir? detaylıca inceleyelim.

Saray (Üçgen) Mantısı

Saray Mantısına bazı yörelerde üçgen mantısı da denmektedir. Saray Mantısı yapı itibariyle Türk Mutfağının popüler mantılarına çok benzemektedir. Kayseri Mantısı, Sinop Mantısı, Bolu Mantısı gibi popüler mantı çeşitlerimiz, Saray Mantısından örnek alınarak üretilmiş mantılar dır.

Saray Mantısı, el becerisi istediği kadar teknik isteyende bir mantıdır. Üstelik bu teknik bilgi sadece malzemelerde ya da pişirmede değil. Hemen hemen her yöntemi oldukça bilgi isteyen bir yemektir. Tek bir baharat değil, birkaç farklı baharat kullanılarak üretilir. 2 farklı pişirme tekniği ile üretilir. Katlama dikkat edilerek yapılmalı ve boyutları eşit olmalıdır. Aslına bakarsak bir saray yemeğinin kolay olması normal olmazdı. Ancak Saray mantısı yapmak istiyorsanız bu zorluğun farkında olmalı ve çok dikkatli olmalısınız. Dilerseniz Saray mantısının malzemelerinden bahsedelim.

Saray (Üçgen) Mantısı Malzemeleri Nelerdir?

ümraniye mantı

Aslında Saray Mantısının günümüze çok yabancı olan malzemeleri yok. Genellikle mantıda kullandığımız standart ürünlerden oluşuyor.

Hamuru için: 800 gr. Mantı hamuru, 4 tane Yumurta, 1 yemek kaşığı Tuz, 3 çay bardağı Su

İç Malzemesi için: 600 gr Kıyma, 2 tane küçük boy Kuru soğan, bir tutam Maydanoz, 2 çay kaşığı Tuz, 1/2 çay kaşığı Pul biber, 1 çay kaşığı Karabiber, 1 çay kaşığı Nane

Pişirmek için: 2 tane Et suyu tableti

Sos için: 500g yoğurt, 4 çorba kaşığı tereyağı, 1/2 çay bardağı Sıvıyağ, 1 yemek kaşığı Tereyağ, 1 yemek kaşığı Biber salçası, 2 yemek kaşığı Domates salçası, 4 yemek kaşığı Su son olarak 1 çay kaşığı Nane

Saray (Üçgen) Mantısı Nasıl Hazırlanır?

Öncelikle işe mantının hamurunu hazırlamakla başlıyoruz. Bir kabına unumuzu koyalım ve ortasına yumurtaları kıralım. Ardından kabın içine tuzu serpelim. Bir çay bardağı su ile yumurtaları çırparak iyice karıştıralım. Unu yumurtalarla karıştırarak yavaş yavaş kalan suyu ekleyerek özlü sert bir hamur yoğuralım. Bezeler hazırlayıp üzerlerini bir streç folyo ile veya nemli temiz bir bezle kapatarak 25-30 dakika kadar dinlenmek üzre boş bir alana bırakalım. Bu sırada fırınımızı 200 derecede ısıtmak için açalım

Hamurumuz dinlenirken biz de iç harca geçiyoruz. Maydanoz ve soğanı rondo dan geçirip, boş bir kaba koyduğumuz kıymanın içine serpiyoruz. Ardından tüm baharatları ekleyip iyice yoğuruyoruz.

Hamurumuz dinlendikten sonra düz bir zeminde bezelerimizi açalım. 1,5×1,5 cm ebatlarında karelere kesip hazırladığımız iç harcımızdan ortalarına ekleyelim. Aynı işlemi devam ederek hepsinin içini dolduralım. Ardından 4 köşesini ikiye katlayıp daha sonra ortaya doğru kıvırıp 4 köşesini birleştirerek sıkalım. Sıktığımız mantıları bir fırın tepsisine dizelim.

Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırın da mantıları pembeleşene kadar kızartalım. Diğer tarafta suya et suyu tabletlerini atıp suyu kaynama noktasına gelene kadar ısıtalım. Kızarmış olan mantıların üzerine et suyundan 5-6 kepçe döküp tekrar fırına sürelim ve mantılarımız yumuşayıncaya kadar pişirelim.

Bu arada sarımsaklı yoğurt ve salçalı sosunu hazırlayalım. Sarımsakları rendeleyerek veya tuz ile bir havanda döverek inceltelim ve yoğurt ile karıştırıp tuzunu ayarlayıp tamamlayalım.

Mantıları fırından çıkarıp, sosunu döküp servis edebilirsiniz.

Saray mantısı hem teknik hem hazırlanış bakımından zor bir yemektir. Atalarımızın yüzyıllardır afiyetle tükettiği Saray Mantısına Asiya üzerinden ulaşabilirsiniz.

Mantı tüm dünyanın yüzyıllardır afiyetle yediği doyurucu bir yemektir. Kabul etmek gerekir ki Türk mantılarının tadı bambaşkadır. Türk mantıları hazırlanışı diğer yemeklerden daha zor ve zahmetli olsa da lezzeti ile tüm yorgunluğu unutturmaktadır.

Eğer zamanınız yoksa ve el yapımı mantılardan yemek istiyorsanız Üsküdar’daki şubemize gelerek veya Asiya Mantı üzerinden kolayca sipariş verebilirsiniz. Ümraniye Mantı, Üsküdar Mantı, Kadıköy Mantı, İstanbul Anadolu Mantı için sipariş verebilirsiniz. Geleneksel lezzetlerimiz Kayseri Mantısı, Sinop Mantısı, Saray Mantısı, Piruhi Mantı veya diğer mantıları Asiya’da bulabilirsiniz. İstanbul’da Mantı yemek isterseniz şubelerimize bekleriz…

Bu yazımızda Saray (Üçgen) Mantısı Nedir? Ümraniye Mantı bunu inceledik. Makalelerin devamını blog sayfamızda bulabilirsiniz veya sosyal medyadan bizi takip edebilirsiniz.

Yorum Yapın

Your email address will not be published.