Son Yazılar

İstanbul Sinop Mantısı

İstanbul Sinop Mantısı Nasıl Yapılır? Sinop Mantısı, Karadeniz bölgesinin en popüler mantılarından biridir. Sadece Karedeniz bölgesinde değil tüm Türkiye’de afiyetle yenen bu mantı çeşidi, diğer Türk mantılarından biraz farklı yapıdadır. Genelde ülkemizdeki mantılar; kare ve ufak kesilen hamurların içine kıyma yerleştirilmesi ve üzerine bol yoğurt ve sos dökülmesi ile üretilir. Sinop Mantısı bu noktada biraz ezber bozan türdedir. Öncelikle belirtmemiz gerekiyor ki Sinop Mantısı iki farklı şekilde servis edilebiliyor. Birincisi; Sarımsaklı yoğurt ile servis edilen Sinop Mantıları, ikincisi ise ceviz ile servis edilen Sinop Mantıları dır. Hem üretildiği bölgede hem de ülkenin büyük bir kısmında genellikle ceviz ile servis ediliyor. Öyle ki Sinop Mantısı için bazı bölgelerde “Cevizli Mantı” da deniyor. Bazı işletmeler ise tabağı ikiye bölüp yarısına ceviz, diğer yarısına yoğurtlu mantıyı koyuyor. Toparlayacak olursak, ceviz ile Sinop Mantısının özdeşleşmesi ile artık büyük çoğunluk cevizi tercih ediyor ancak ikisi ile servis edenler de bulunuyor diyebiliriz.

Sinop Mantısı sadece tad olarak değil üretiliş bakımından da diğer mantılardan daha farklıdır. Hatta hamurun kapatılış şeklinden dolayı bazı yörelerde ismi “kulak aşı” olarak da biliniyor. Hazırsanız Sinop Mantısının malzemelerini inceleyerek yazımıza başlayalım. İstanbul Sinop Mantısı Nasıl Yapılır?

Sinop Mantısı Malzemeleri

Hamuru için;

  • 500 gram un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2,5 – 3 su bardağı un

İçi için:

Sinop Mantısı

  • 250 gram kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 avuç ince doğranmış maydanoz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için:

  • 1 adet kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 50 gram ceviz içi

İstanbul Sinop Mantısı Hazırlanışı

1.) Öncelikle boş bir kabı alın. hamurunu hazırlamak için; unu , yumurtayı, tuzu bir kaba alın ve suyu yavaş yavaş ilave ederek yoğurun. Yeteri kadar yumuşayana kadar yoğurmaya devam edin.

2.) Hamuru boş bir yerde 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Bu sırada iç harcı hazırlayabilirsiniz. İç harcını hazırlamak için; kuru soğanı ince ince doğrayın ve bir tavada kızdırdığınız yağın içine soğanları ekleyerek güzelce kavurun. Ardından kıymayı da ilave edin ve kavurmaya devam edin.

3.) Bir süre kavurduktan sonra salça, tuz, karabiber ve maydanozları da ilave edin. Birkaç dakika daha kavurup altını kapatın.

4.) Hamura geri dönelim. Dinlendikten sonra hamurunuzu alın ve yumruk büyüklüğünde bezeler kopartın ve düz bir zeminde, yaklaşık ½ cm kalınlığında hamuru açın. Açtığınız hamuru bir bıçak yardımıyla küçük karelere bölün ve ortalarına hazırladığınız iç harçtan koyun.

5.) İç Harcı ekledikten sonra kestiğiniz her bir kareyi üçgen olacak şekilde kapatın ve her bir üçgenin iki ucunu birleştirin. Böylece kulak aşı gibi minik mantılarınız olacak. Aynı mantıkta diğer mantılarınızı da hazırlayın.

6.) Hamuru hazırladıktan sonra pişirme öncesi işleme geçebiliriz. Bir tencereye bolca su koyun ve içine 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin. Su kaynamaya başlayınca hazırladığınız mantıları içine atın ve yaklaşık 20 dakika ara ara karıştırarak bu şekilde pişmeye bırakın.

7.) Mantı piştiği esnada sosunuzu hazırlamaya geçebilirsiniz. Bu sayede sıcak sıcak mantılara sos döküp hemen servis edebilirsiniz. Bir tavaya zeytinyağını ve tereyağını alın, ince ince doğradığınız kuru soğanı tavada güzelce kavurun. Tuz ve toz biberi de ilave edip, birkaç kez karıştırın ve altını kapatın. Mantınız hazır sosu döküp servis edebilirsiniz. Afiyet olsun

Mantıyı Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Üsküdar Sinop Mantı

Herkes biraz zaman ayırıp mantı hazırlayabilir. Ancak birkaç noktaya özen göstererek geleneksel ve profesyonelce mantı hazırlamanız mümkün! Hadi İstanbul Sinop Mantısı hazırlamanın püf noktaları nelerdir? görelim.

Hamurun Kıvamı: Elbette mantı hazırlarken en dikkat etmemiz gereken hamurun kıvamını ayarlamak. Kıvamı tutmamış bir mantı olduğundan farklı gözükebilir. Bu durum hem görsellik hem lezzet açısından tadımızı kaçırabilir. Mantıyı en iyi şekilde hazırlamak için hamurun kıvamı tutuncaya kadar yoğurma işlemine devam edin. Topaklanmalar olursa elinizi yumruk şekline getirin ve bu bölgelere bastırın.

Dinlendirme Aşaması: İç harcı ilave etmeden önce soğuduğundan emin olun. Aynı şekilde hamurun da yeterince dinlenmesine dikkat edin

Pişirme: Kaynama işleminde su taşabilir. Suyun taşmaması için, tencerenin kapağını aralık bırakacak şekilde kapatabilirsiniz.

Besin değerleri bakımından zengin olan Sinop mantısının bir porsiyonu, yaklaşık 175 kaloridir. Afiyetle tüketebilirsiniz.

Mantı yüzyıllardır afiyetle yediğimiz bir yemektir. Kabul etmek gerekir ki hazırlanışı diğer yemeklerden daha da zordur. Elde yapılan mantının tadı hazır mantılardan çok daha lezzetlidir.

Eğer zamanınız yoksa ve el yapımı mantılardan yemek istiyorsanız Üsküdar’daki şubemize gelerek veya Asiya Mantı üzerinden kolayca sipariş verebilirsiniz. Kayseri Mantısı, Sinop Mantısı, Saray Mantısı, Piruhi Mantı veya diğer mantıları Asiya’da bulabilirsiniz. İstanbul Mantı Çeşitleri için şubelerimize bekliyoruz.

Bu yazımızda İstanbul Sinop Mantısı Nedir? bunu inceledik. Makalelerin devamını blog sayfamızda bulabilirsiniz veya sosyal medyadan bizi takip edebilirsiniz.

Yorum Yapın

Your email address will not be published.