Son Yazılar

Tepsi Mantısı

Tepsi Mantısı Nedir? Nasıl Yapılır? Tepsi Mantısı, fırında pişirilen hem soslu hem de çıtır çıtır yenebilen bir mantı çeşididir. Ülkemizde en çok sevilen mantıların yapısına benzer olmasına ek olarak fırında çıtır çıtır pişirilerek üretilmesi en beğenilen özelliklerinden biridir. Tepsi mantısı genellikle büyük organizasyonlar, önemli davetler, misafirler veya kalabalık aileler için üretilmektedir. Bunun sebebi bir tepsi dolusu mantıyı tek başına da ya küçük bir ailenin bitirmesinin zor olmasıdır. Ayrıca çıtır çıtır tepsi mantısı aradan zaman geçtikten sonra yumuşamakta ve eski lezzetini kaybetmektedir. Bu sebeple Asiya Mantı üzerinden ihtiyacınız olan kadar sipariş edebilirsiniz. Bugün bu yazımızda Tepsi Mantısı nedir? Malzemeleri nelerdir? Nasıl hazırlanır? gibi konularda siz değerli okurlarımız bilgi vermeye çalışacağız. Hazırsanız başlayalım…

Tepsi Mantısı Nedir?

istanbul mantı

Tepsi Mantısı, iç malzemesi eklendikten sonra küçük küçük katlanarak bir tepsiye doldurulan, fırında pişirilen ve üzerine sos ilave edip servise hazır hale getirilen özel bir mantı çeşididir. Orijinalinde odun ateşinde pişirilse de günümüzde fırında üretilen Tepsi Mantıları da oldukça lezzetlidir. Tepsi Mantısı birkaç farklı özelliği içerisinde bulundurmaktadır. Hem çıtır çıtır hem sulu olması en ilginç aynı zamanda en beğenilen özelliklerinden biridir. Bildiğiniz üzre ülkemizde yoğurt ve sos ile üretilen mantılar herkes tarafından afiyetle yenilmektedir. Tepsi mantısı bu özelliğinin yanı sıra çıtır çıtır olan yapısı ile herkesin beğendiği bir mantı çeşididir. Yapımı zor ve zahmetli bir mantı çeşididir. Ancak tadı  da bir o kadar lezzetlidir. Dilerseniz şimdi Tepsi Mantısının malzemelerini inceleyelim. Tepsi Mantısında hangi malzemeler kullanılıyor?

Tepsi Mantısı Malzemeleri

Hamuru için,

  • 150 Gram buğday unu
  • 1 Adet yumurta
  • Yarım su bardağı su

İç Malzemesi İçin,

  • 150 Gram dana kıyma
  • ince doğranmış 5 dal maydanoz
  • Yarım soğan
  • 1 tutam tuz
  • isteğe göre bir miktar karabiber ve pul biber

Sosu için,

  • Bir yemek kaşığı tereyağı
  • Bir yemek kaşığı domates salçası
  • 3 Su bardağı sıcak su
  • Bir tutam pul biber
  • İsteğe bağlı bir miktar nane

 

Tepsi Mantısı Nasıl Hazırlanır?

İstanbul Tepsi Mantısı

1.) Öncelikle işe hamuru hazırlamakla başlayın. Unun içine yumurta ve tuz ilave edin. Sertleşene kadar su ekleyin. Hamurun sert olmasına dikkat edin. En az 10 dakika yoğurduktan sonra üstünü örtüp kapalı bir alanda 20-25 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

2.) Hamur dinlenirken kıymalı harcı hazırlayabilirsiniz. Soğanı ve maydanozu olabildiğince küçük doğrayın ve kıymanın içine ekleyin. Baharatlarını da ilave ederek güzelce karıştırın.

3.) Eğer hamurunuz hala dinlenmedi ise sosu da bu aşamada hazırlayabilirsiniz. Tereyağını eritip içine salça ilave edin. 1-2 dakika kısık ateşte kavurduktan sonra sıcak suyu ve tuzunu ekleyip 5 dakika daha kaynatarak boş bir alanda bekletin.

4.) Dinlenen hamurunuzu açmaya başlayabilirsiniz. Yeteri kadar ince açtıktan sonra hamuru kare kare kesin.

5.) Hamurları kestikten sonra iç malzememizi alalım. İçine kıymalı harçtan koyun ve karenin iki ucunu birleştirin. Sadece tek bir yüzeyi açık kalacak şekilde yanlarını parmağınızla bastırarak kapatın. Fırın tepsisini tereyağı ile yağlayın.

6.) Eğer mümkünse fırından sonra ocak üstünde de kullanabileceğiniz bir tepsi kullanın. Bütün hamurları ve kıymalara aynı işlemi uygulayıp, tepsiye dizin.

7.) Tüm hamurları tepsiye dizdikten sonra 200 derecelik fırında 20 dakika pişirin. Bu aşamada süre, hamur kalınlığına göre farklılık gösterebileceği için dikkatli olmalısınız. Hamurların hafif kızarması yeterli olacaktır.

8.) Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra fırının kapağını açın ve tepsiyi ocağın üstüne alın. Mantının üstüne salçalı suyu dökerek kaynatmaya başlayın. Mantı bütün suyu çekene kadar tepsiyi çevire çevire, orta ateşte pişirin.

9.) Eğer mantıların sert kaldığını düşünüyorsanız sıcak su ilavesi yapabilirsiniz. Tepsi mantınız hazır. Hazırlandığınız sosu dökerek servis edebilirsiniz.

Besin Değerleri

Tepsi mantısı sürekli yiyebildiğimiz bir yemek değil ancak yine de ister istemez kalori miktarını merak ediyoruz. 100 gramlık bir Tepsi Mantısında yaklaşık olarak 200 kcal kalori bulunmaktadır. Bu miktar diğer mantılara göre daha düşüktür. Çünkü Tepsi Mantısı hamurun en ince haliyle üretilir. Gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.

Mantı yüzyıllardır afiyetle yediğimiz bir yemektir. Kabul etmek gerekir ki hazırlanışı diğer yemeklerden daha da zordur ancak elde yapılan mantının tadı  çok daha lezzetlidir.

Eğer zamanınız yoksa ve el yapımı mantılardan yemek istiyorsanız Üsküdar’daki şubemize gelerek veya Asiya Mantı üzerinden kolayca sipariş verebilirsiniz. Kayseri Mantısı, Sinop Mantısı, Saray Mantısı, Piruhi Mantı veya diğer mantıları Asiya’da bulabilirsiniz. İstanbul Geleneksel Mantı Çeşitleri için şubelerimize bekliyoruz.

Bu yazımızda İstanbul Geleneksel Mantı Çeşitleri Nelerdir? bunu inceledik. Makalelerin devamını blog sayfamızda bulabilirsiniz veya sosyal medyadan bizi takip edebilirsiniz.

Yorum Yapın

Your email address will not be published.